П`ятниця, 26.04.2024, 07:48
Вітаю Вас Гість | RSS

Олено-Косогорівська філія НВК "ЗШ I ступеню -ДНЗ"

Меню сайту
Міні-чат
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 62
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Березень » 29 » Тиждень української мови та літератури
11:58
Тиждень української мови та літератури
Уже традиційно в березневі дні в нашій школі урочисто проходить Тиждень української мови та літератури.
Найрізноманітніші заходи тривають упродовж  п’яти днів. Це і конкурси, й виставки, і концертні програми, і просто змагання, а також цікаві уроки про скарби рідного слова, тематичні лінійки, класні години.
Цього року програма предметного тижня була, як завжди, досить насиченою. Учні мали змогу поринути у багатющий світ краси і принад рідної української мови, вшанувати пам'ять про видатних діячів нашого народу, завдяки яким вона сьогодні у нас є.
Метою всіх проведених заходів було:
v  донести до учнів красу і багатство української мови;
v  формувати відчуття краси рідної мови;
v  розвивати мовленнєві здібності учнів;
v  збагачувати словниковий запас;
v  виховувати любов до рідної мови та літератури, розуміння її краси і необхідності для нашого життя.
14 березня пройшла загальношкільна лінійка, на якій вчитель Ковблюк В. М.  урочисто оголосила про відкриття Тижня української мови та літератури, ознайомила з основними заходами, закликала брати активну участь як учнів, так і вчителів.
Школярі взяли участь в загальношкільній акції "Вишиванка - символ Батьківщини". Вони з гордістю та пошаною  упродовж шести  днів (  з 14 по 19 березня ) приходили до школи одягнені у національний одяг.  Звісно, вишите вбрання ще не робить людей патріотами. Однак якщо дітей змалку привчати пишатися рідним, то і надалі вони з гордістю представлятимуть нашу славну Україну. По закінченні акції було зроблено виставку з фотографій школярів у вишиванках.
З метою залучення учнів до джерел української національної історії та культури, збереження та прищеплення українських традицій, осмислення себе частинкою великого українського народу з 14 по 19 березня було проведено конкурс малюнків «Українська мова в моєму серці» серед учнів 1-4 та 5-7 класів.
15 березня відбувся конкурс на кращого читця-декламатора «Лунай, величне наше слово». В конкурсі на кращого читця поезій українських поетів, а також поезій, складених учнями, звучали вірші, в яких прославлялась рідна мова, її багатство і краса. Активну участь у конкурсі взяли учні 5-7 класів .
«Вслухаймося в слова чарівні мови» -  під таким гаслом з 14  до 18 березня пройшов конкурс проектів, присвячених українській мові та писемності. Всією шкільною сім’єю ми віддали шану рідній мові. Від серця до серця пройшла чарівність, милозвучність, багатство материнської мови - української. Вона виконує націєтворчу функцію: соціалізація людини відбувається в атмосфері (аурі) національної мови. «Нації вмирають не від інфаркту - спочатку в них відбирають мову» - ці потужні слова Ліни Костенко ще раз переосмислили учні. Протягом тижня кабінет української мови був переповнений учнями 9-11 класів , всі намагалися представити на загальний огляд свої проекти , але були відзначені найкращі . Старшокласники зрозуміли, який внесок у розвиток української мови та літератури зробили українські  мовознавці.
16 березня бібліотекарем школи Науменко І. М. було підготовлено виставку наукової, художньої та публіцистичної літератури «Слово – найвірніший посланець із минулого в сьогодення, і з сьогодення в прийдешнє». Був проведений конкурс знавців літератури «Сторінками прочитаних творів», в яких діти  дізналися багато цікавого. Адже твори з цікавим сюжетом (пригоди Яви і Павлуші з повісті «Тореадори…» В. Нестайка чи з оповідання С. Черкасенка «Маленький горбань») вчать дітей як слід поводитися в тій чи іншій ситуаціях, навчають жити, а ще вони мають виховне значення. Кращими знавцями виявилися учні 7 класу (Луньова Антоніна і Гребенюк Артем). 
Між учнями школи  17 березня було проведено літературні турніри. Учні пізнавали письменника за його творами, а також за героями пізнавали автора і назви творів. У вікторині «Знавці творчості українських письменників» найкращими знавцями виявилися наступні учні: Протасов В. (5-й клас), Протасова О. (8-й клас).
18 березня відбувся інтелектуальний конкурс «Це мова моя, це мова моєї країни» між учнями 9-11 класі. Змагалися дві команди: «Допитливі» та «Кмітливі».
Завершився тиждень святом мови «Вертайся, рідна мово, у серце народу, у душу Вкраїни». На закритті тижня були оголошені найактивніші учасники тижня. Їх було відзначено грамотами та подяками.
Тиждень української мови та  літератури пройшов насичено, яскраво і пізнавально. Усі учасники отримали заохочення у вигляді ваучерів  із української мови та літератури, всі школярі зарядилися позитивною енергією для подальшого навчання і творчих успіхів.
Тиждень закінчився … Всі учасники  знову переконалися, що наша мова -красива та мелодійна. Вона – наша гордість. Наша мова - це неоціненний скарб, яким  ми володіємо. І цей скарб потрібно  повсякчас оберігати.
 
РІДНА МОВА
Сію дитині
В серденько ласку.
Сійся-родися
Ніжне «будь ласка»,
Вдячне «спасибі»,
«Вибач» тремтливе, —
Слово у серці —
Як зернятко в ниві.
«Доброго ранку!»,
«Світлої днини!» —
Щедро даруй ти
Людям, дитино!
Мова барвиста,
Мова багата,
Рідна і тепла,
Як батьківська хата.
В. Гринько
Переглядів: 572 | Додав: GR@NATA | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031